نهالستان پارس(ایران درخت سابق نهالستان پارس|فروش نهال در خراسان رضوی|نهالستان درمشهد|نهال گردو - صبر زرد (آلوئه ورا)
نهالستان پارس|فروش نهال در خراسان رضوی|نهالستان درمشهد|نهال گردو
فروش ارقام نهال گردو پیوندی،گردو چندلر،گردو مقاوم به سرما،نهال کم آب بادام،زرشک،گل محمدی

آرشیو موضوعی

آرشیو

صفحات جانبی

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

صبر زرد (آلوئه ورا)

 صبر زرد (آلوئه ورا)

گیاهی است علفی،پایا،بدون ساقه با برگهای طوقه ای و نیزه ای شکل با خارهای مخروطی شکل، گل اذین خوشه به رنگ قرمز یا زرد  به حالت آویخته،ساقه گل دهنده از مرکز قاعده برگ ها شروع به رشد می کند.ارتفاع گیاه حدود 60 سانتی متر،تعداد برگها 10 تا 20 عدد،میوه از نوع کپسول به رنگ قهوه ای مدوریا تخم مرغی شکل که در اواخر بهار تا اوایل فصل تابستان به رشد کامل خود می رسند.( زمان گلدهی:اواخر فصل بهار تا اوایل فصل تابستان)

   گونه های مهم الوئه ورا:

Aloe vera.L(Aloe barbadensis  (1

 در افریقای شمالی و جزایر انتیل میروید  .

2)Aloe ferox.L

در افریقای جنوبی می روید و الوئس حاصل از ان دارای اهمیت بسیار است.

 3)Aloe perri.Bak

در جزایر سوکوترا و جزایر دیگر اقیانوس هند میروید.

  پراکنش جغرافیایی

الوئه بومی افریقا است .(3)

در قرن 17 میلادی كشت ان در جزایر بارباروس و در قرن 18 در جزایر انتیل متداول گردید.

درنقاط دیگری از جمله آمریکا(نواحی فلوریدا،تگزاس و آریزونا)بطور وسیع کشت و گسترش یافته است.  در و غرب هند و نواحی ساحلی ونزوئلا نیز کشت می شود. (3)

در ایران نیز در سواحل جنوبی كشور از جمله جزیره خارك و قشم كاشته می شود.(5)

 مواد موثره

96 درصد آب ومابقی شامل مواد موثره(5)

دربافت بین پوست وژل آلوئه ورا ماده تلخی از دسته

آنتراکینون گلیکوزیدها به نام آلوئین  است که 

شیرابه ای زرد رنگ بوده وبه عنوان مسهل استفاده می شود.درداخل بافت گوشتی برگ گیاه نیز

ژلی وجود داردکه اکثر خواص گیاه بالاخص خواص مفید آن

روی پوست و مو مربوط به ترکیبات این ژل است.

 

 مهمترین مواد موثره این ژل عبارتند ازکربوهیدراتها و پلی ساکاریدهایی مانند اسیدهای آمینه، چربی ها واسیدهای چرب ، آنزیم ،روغن های فرار،موادمعدنی مانندآهن، منیزیوم، کلسیم، سلنیوم و روی و ویتامین های B12,B6,B2,B1, C و...(4)

 استخراج الوئس

 الوئس به طرق مختلف به شرح زیر تهیه میشود:

1.برگها را پس از جدا کردن از ناحیه یقه به حالت ایستاده یا مورب و متکی بر روی یکدیگردر یک ظرف قرار میدهند بهتر است ظرف Vشکل باشد.پس از خارج شدن و جمع شدن شیره در ته ظرف ان را به حال خودمیگذارند تاپس از جدا کردن نا خالصی ها تغلیظ کرده و به حالت گرم داخل جعبه هایی به گنجایش 10 تا 30کیلوگرم وارد نمایند.شیره خالص مذکور در داخل ظرف انجماد پیدا کرده و بعداً وارد بازار تجارت میشود.

الوئسی که بدین نحو بدست میاید از سایر انواع خالص تر و با ارزشتر است.

2.برگها را به قطعاتی تقسیم کرده وپس از له کردن می فشارند،سپس شیره حاصل را به مدت 24 ساعت به حال خود رها میکنند تا قسمت مورد نظر ان در سطح مجزا ازموادی نظیر تانن،البومین ،موسیلاژ و قطعات خرد شده از بافتها قرار گرفته و به سهولت از ان جدا شود.

این نوع الوئس از انواع ناخالص به شمار میرود.

 ۳.برگ گیاه را به قطعاتی تقسیم نموده و پس از له کردن در اب سرد قرار می دهند و پس از مدتی که در اب قرار گرفت ان را صاف کرده به باقی مانده ته ظرف نیز مقداری اب افزوده به حالت جوش میرسانند با این عمل مقدار دیگری شیره بدست می اید که ان را با شیره حاصل از عمل اول مخلوط و سپس تغلیظ می نمایند.

 4.قطعات کوچک برگ را در درون سبدی که از سیم های اهنی ساخته شده قرار می دهند، سپس سبد را دردیگ اب جوش قرارداده ،پس از ده دقیقه ان راخارج می سازند و پش از تخلیه، قطعات برگهای جدید در درون سبد جای میدهند.این عمل قرار دادن در اب جوش را تا موقعی ادامه می دهند که آب مذکور غلظت قابل ملاحظه ورنگ تیره حاصل کند.اب تیره رنگ حاصل را سپس در محلی به حال خود رها می سازندتا قسمت مورد استفاده ان ازنا خالصی های مختلف جدا گردیده و در دو سطح مختلف قرار گیرند.بعداً به روش کج کردن ظرف شیره را ازناخالصی جدا می نمایند.(1)

 تغلیظ

عمل تغلیظ شیره های حاصل به کمک گرمای نور خورشید و یا گرمای مستقیم صورت می گیرد.در حالت اخیر ظرف مسی محتوی شیره را بر روی اتش قرار داده، گاهگاه ان را به هم میزنند تا ضمن انجام این عمل نا خالصی های ان همراه با کف قسمت های سطحی خارج شود. (1)

 خواص درمانی و کاربردها

در طب گذشته صبر زرد فقط به خاطر مسهل بودنش مورد استفاده قرار می گرفته است.اما با شناخته شدن خواص چشمگیر و متعدد ان در عصر حاضر نام ها و القاب زیادی برای خود كسب كرده است از جمله: دكتر گلدانی، گیاه سوختگی، گرز بهشتی،گیاه جادویی.

خواص دارویی متعدد شناخته شده در ان باعث شده است كه ان را گیاه قرن بیستم بنامند، محققان بر این عقیده اند كه نقش الوئه در تحولات صنایع دارویی گذشته مشابه با شناخت اسپرین در قرن 19 و مصرف ان توسط میلیون ها انسان برای كاهش تب درد و تورم در سراسر جهان است. هزاران بیمار قلبی از اسپرین به عنوان ماده ممانعت كننده از بروز لختهٴخون استفاده می كنند (5)

 1.     عمده ترین اثر: خاصیت مسهلی ان در نتیجه در درمان یبوست های مزمن از ان استفاده میشود.

2.     شهرت الوئه ورا بیشتر به خاطر خواص ضد التهابی ان می باشد .

الف.التهابات داخلی:درمان کولیت یا IBS (سندروم رودهٔ تحریک پذیر)

ب.التهابات خارجی:سوختگی ها، زخم ها ،بریدگی ها، اکنه، التهابات پوستی و...

3.به خاطر فشار اسمزی بالا دارای خواص ضد میکروبی در نتیجه در درمان عفونت میکروبی روده و معده و زخم های معده از ان استفاده می شود.(5)

4.درمان ایدز:تحقیقات اخیر نشان داده که "مانوز استیله" به عنوان یک ترکیب ضد ویروسی،دارای خواص درمانی ضد ویروس ایدز است.مانوز استیله خود ویروس را مورد حمله قرار می دهداما مهمتر اینکه میزان تاثیرATZرا(یک داروی موثر در درمان عفونت ویروسHIV )تاحد زیادی بالا می برد.اگر این ترکیب دارویی با الوئه مصرف شود،میزان ATZ مورد استفاده برای HIV را می توان تا 90%تقلیل داد که این امر از هزینه ها و عوارض جانبیATZ تا حد زیادی خواهد کاست. از محصولات آلوئه ورادر صنایع بهداشتی از جمله تولیددستمال کاغذی و پوشک بچه به علت حساس بودنپوست بچه ها وتسریع ترمیم پوست آنها استفاده می شود.(5)

از خواص دیگر درمان :کرمک اطفال، کنترل قند و کلسترول خون،اسم تصفیه خون،رفع ریزش مو،افسردگی MS  ،بواسیرو...(5)

از ژل الوئه ورا علاوه بردرمان سوختگی و التهابات پوستی برای حفظ تازگی میوه ها نیز استفاده میشود.دانشمندان اسپانیایی ازگیاه الوئه ورا ژلی ساخته اند كه می تواند عمر میوه ها را طولانی تر كند. با استفاده از این ژل می توان میوه ها را پوشاند و زمان نگهداری انها را با حفظ تازگی و بدون تغییرات شیمیایی طولانی تر كرد.

این ژل كه طعم و ظاهر غذاها را تغییر نمی دهد می تواند به صورت یك پوشش كاملاً طبیعی و بی ضرر جایگزین مواد نگهدارندهٴ مصنوعی شود،كه بعد از برداشت میوه ها به ان اضافه می شود.

 پنج دلیل عمده برای مصرف آلوئه ورا(5)

۱)قالب های ساختاری بدن: : آمینواسیدها، اجزا و قالب های ساختار بدن ما هستند. هشت آمینو اسید ضروری وجود دارد که در بدن ما ساخته نمی شود. نوشیدن مداوم و منظم آلوئه ورا به شما اجازه می دهد به واسطه تأمین طبیعی آمینو اسید های ضروری بدن، سلامتی خود را حفظ کنید. آلوئه ورا تنها گیاهی است که آمینو اسید های مشابه و ضروری بدن را می سازد.

2)ضدالتهاب و عصبانیت: ژل آلوئه ورا دارای ۱۲ ماده اصلی است و بررسی ها نشان داده که بدون هیچ عارضه ای از عصبانیت و التهاب جلوگیری می کند و همچنین آلوئه ورا سبب تحرک ماهیچه ها و صحت کارکرد مفاصل می شود.

3)ویتامین های موجود در آلوئه ورا :ژل آلویه ورا شامل ویتامین های, C,B12, B6, B2, B1.     A,Eاسید فولیک ونیاسین است.بدن انسان به سادگی نمی تواند بعضی از این ویتامین ها را ذخیره کند،بنابراین نیاز داریم که در رژیم غذایی خود همواره این ویتامین ها را به طور مکمل بگنجانیم.

4)میزان مواد معدنی:بعضی از مواد معدنی در الوئه ورا یافت   شده است که شامل: کلسیم،سدیم،آهن،پتاسیم،کلر،منگنز،مس و روی است.

 

فرآورده های آلوئه ورا

ژل آلوئه:محصول طبیعی بدون تغییر غلظت ژل از برگ هاست.

کنسانتره آلوئه:ژل آلوئه که آب آن را خارج کرده اند.

عصاره آلوئه:حاوی حداقل 50% ژل آلویه است.

لاتکس آلوئه: مایع تلخ زردرنگ که حاوی الوئین است.(3)

کپسول،صابون،ژل الوئه ورا،نوشابه،خمیر دندان،کرم سوختگی ،کرم ضد افتاب،لوسیون بعد از اصلاح.

 نکات احتیاطی

 ۱.در سوختگی ها و بریدگی های عمیق نباید از ان استفاده کرد.

2. صبر زرد یک مسهل بسیار قوی است که باعث افزایش حرکات دودی معده و روده و در نتیجه باعث گرفتگی شدید عضلات شکم می شود بنابراین توصیه میشود از مسهل های دیگر نظیر فلوس و کاسکارا استفاده شود.

3.مصرف برای مادران باردار و شیرده ممنوع ،زیرا باعث سقط جنین و اسهال کودک میشود.

4.کاهش پتاسیم بدن: مصرف طولانی مدت ان سبب اسهال ابی همراه با دفع قابل توجهی از الکترولیت ها بخصوص پتاسیم شده و منجر به ضعف عضلانی و کاهش وزن میشود.(5)

 

نیازهای اکولوژیکی

این گیاه در صفر درجه می‌میرد و محیط رشد آن معمولا باید بالاتر از دو درجه باشد و به‌همین دلیل‌مناطق جنوبی کشور که درجه حرارت دراین مناطق به صفر درجه‌نمی‌رسد از مناطق مستعد برای تولید این گیاه محسوب می‌شوند.(5)

 به خوبی در تمام مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کنددر حالی که نیاز آبی آن کم است. این گیاه بهترین و مناسبترین گیاه برای کاشت در نواحی نیمه خشک و نسبتاً کم آب است.به طور موفقیت آمیزی در خاکهای کم عمق که حاصلخیزی پایینی دارندرشد می کند،به  pHهای بالا مقاوم و pHهای با نمکهای سدیمی و پتاسیمی بالا را تحمل می کند.

در کشت های تجاری خاکهای لومی خوب زهکشی شده یا خاکهای لومی شنی با حاصلخیزی متوسط و pH=8.5ترجیح داده می شود. (4)

اقدامات قبل از کاشت

خاک نباید خیلی عمیق شخم زده شود چون سیستم ریشه ای آلوئه نمی تواند در اعماق بیش از20تا 30 سانتی متر نفوذ کند.بسته به نوع خاک وآب و هوای کشاورزی  یک تا دو بار خیش زدن برای همتراز کردن یا تسطیح سطح خاک انجام می شود.(4)

 

کاشت

کشت و کاری که برای کاشت تجاری توصیه می شود فقط پاجوش هاست ،از پاجوش های 3 تا4 ماهه دارای 4 تا5 برگ وطول 20 تا 25 سانتی متر برای کشت وکار استفاده می شود.(4) پاجوش ها در خزانه و سپس به زمین اصلی انتقال داده می شود،در اواخر تابستان اقدام به جداسازی و کاشت پاجوش می شود.زمان لازم جهت انتقال پاجوش هااز خزانه به زمین اصلی بسته به شرایط نگهداری 4 تا 6 ماه می باشد.(2)

پاجوش هادر گودال هایی با ابعاد 60*60 و عمق 15 سانتی مترکاشته میشوند.(2) پس از کاشت پاجوش ها خاک اطراف آن باید محکم فشرده شودو زهکشی خوب ایجادشود. حدود 28 تا34 هزار پاجوش برای یک هکتار زمین لازم است.(4)

 

نیازهای غذایی

45 تا55 کیلوگرم فسفر ، 55 تا65 کیلوگرم ازت  و 35 تا 45 کیلوگرم پتاس در هکتار.(2)

 آبیاری

 

 سیستم آبیاری فارو می باشد.(2)این محصول می تواند در شرایط تنش به خوبی مقاومت کند اما محصول خوب زمانی به وجود می اید که آبیاری در شرایط بحرانی رشد گیاه به خویی صورت گیرد.اولین آبیاری زمانی که پاجوش ها کاشته می شوند،انجام می گیرد.(4) دور آبیاری 7 تا15 روز می باشد.(2)پس از هر برداشت باید یک آبیاری سبک صورت گیرد.(4)آبیاری منظم سبب افزایش ژل می شود.(2)

 

داشت

وجین: مزرعه باید در سراسر طول رشد گیاه بدون علف هرز نگه داشته شود.دو تا سه بار وجین سبب ترقی رشد می شود. اولین وجین یک ماه پس از کشت صورت می گیرددر حالیکه در سالهای بعدی دو بار وجین علف هرز برای کاهش جمعیت علف هرز در زمین کافیست.(4)

کشت مخلوط:در سال اول کاشت بیش از 40% زمین بدون بهره وری باقی می ماند،باید تلاش در جهت افزایش بهره وری زمین به بهترین حالت صورت گیرد.برای این هدف از لگوم های مناسب یا محصولاتی که رقابت بین آنها کم است استفاده می شودمثل:لوبیا،گشنیز،زیره سبز،بادام زمینی،کنجد

درنتیجه شرایط خاک می تواند بوسیله لگوم ها بهبود یابد.(4)

آفات و بیماری ها:این گیاه به آفات وبیماری ها مقاوم است و مشکلات زیادی از آفات و بیماری ها بر روی این گیاه مشاهده نشده است. هر چندآنتراکنوز ولکه برگی از برخی قسمت های کشور(هند) گزارش شده است.

گاهی اوقات مشکل موریانه ها مشاهده شده است که می تواندبه آسانی با یک آبیاری سبک کنترل شود.(4)

 

برداشت

برگ های بوته الوئه ورا معمولاً بعد از گذشت دو سال از زمان كاشت و هنگامی كه بوته ها به اندازه كافی رشد كردند برداشت می شود.(5)این گیاه از سال دوم تا پنجم نشا شدن محصول تجاری می دهد. (4)

برگهای بیرونی را در ماههای شهریور یا مهر پس از چند روز بارندگی  از ناحیهٴیقه بریده و جهت استخراج شیرابه مورد استفاده قرار می دهند.(5) فقط برگهای بیرونی گیاه که بیش از 20 تا 25 سانتی متر طول دارند باید برداشت شوند.(2)

 هر سه ماه یك بار می توان از هر بوته 3تا4 برگ كناری برداشت كرد.(5)بطور کلی سه تا چهار برداشت بسته به رشد گیاه در سال صورت می گیرد.(4)

 

عملکرد:80 تا 120 تن برگ تازه در هکتار(2)

بطور میانگین 15 تا20 تن در هکتار برگ تازه در سال دوم کاشت بدست می آید،در حالیکه با آبیاری خوب می توان 30 تا35 تن برگ تازه در هکتار برداشت کرد.(4)

 

عملیات پس از برداشت

انتقال سریع برگهاتوسط کانتینر های یخچال دار به محل فرآوری یا شستشوی برگها و خارج کردن ژل ها از برگ و انتقال سریع ژل به کارخانجات  فرآوری.(2)

 

كشت الوئه ورا در ایران

توسعه كاشت و ایجاد صنایع فراوری صبرزرد در مناطق جنوبی كشور گام موثری در ایجاد اشتغال وبهره وری مناسب از اراضی فقیر كشاورزی این مناطق به شمار می رود.صبر زرد بومی مناطق گرم و خشك است و با اقلیم جنوبی كشور سازگار است و به خوبی در استانهای جنوبی كه دارای منابع ابی كمی هستند از جمله بوشهر و هرمزگان رشد می كنند.مركز پژوهش های بیو تكنولوژی خلیج فارس منطقه ازاد قشم ، كارخانه تولید صنعتی را با تولید سالانه 200 تن ژل وپودر الوئه طراحی وتدوین و دانش فنی ان را به یك شركت خصوصی واگذار كرده است

پشتوانه این واحد صنعتی، كشت و پرورش الوئه به مساحت 50 هكتار است.كه 5 هكتار توسط منطقه ازاد قشم و 15 هكتار ان توسط  شركت دانش فنی در دست اماده سازی برای كاشت است. 30 هكتار دیگر نیز توسط مردم جزیره كاشته می شود.

توسعه كاشت الوئه ورا توسط مردم قشم صرفنظر از تامین ماده اولیه كارخانه در دست احداث ، زمینه ای مناسب برای ایجاد اشتغال بومی و ایجاد فضای سبز درزمینهای ساحلی غیر قابل استفاده و بی نیازی ان به اب شیرین وابیاری دایمی است.(5)

 

 

اقتصاد الوئه ورا در جهان

الوئه دارای 200 ماده مؤثر است.مواد ارایشی، بهداشتی، غذایی و نوشابه ها بزرگترین بازار بین المللی مصرف الوئه به شمار میروند. كشورهای كره و ژاپن قدیمی ترین مصرف كننده گان الوئه در طب سنتی خود هستند.

در كره ژل الوئه در نوشابه ها به غلظت 99درصد مصرف می شود.این وضعیت در سنگاپور و مالزی نیز گسترش یافته است .

استرلیا بالاترین مصرف الوئه را دارد و با حضور ژاپنی ها در استرلیا بازار مصرف نوشابه های الوئه نیز توسعه یافته است.

  • كاشتن نهال
  • راهنمای فنی انتقال و كاشت نهال
  • دلایل خشکیدگی نهال در سال اول
  • نحوه عملکرد ضد یخ گیاهی کراپ اید
  • برنامه غذایی تاكستان
  • برنامه غذایی گیاه زینتی رز
  • برنامه كودی مركبات
  • برنامه غذایی درختان هسته دار و دانه دار

     
    لبخندناراحتچشمک
    نیشخندبغلسوال
    قلبخجالتزبان
    ماچتعجبعصبانی
    عینکشیطانگریه
    خندهقهقههخداحافظ
    سبزقهرهورا
    دستگلتفکر

    درباره وبلاگ

    نهالستان پارس| تولیدو فروش نهال گردو،نهال درخت کم آب نهال بادام،نهالستان زرشک،نهال گل محمدی،عناب
    تماس با ما
    مشاوره:09159157465
    نهالستان09152157465
    مشاوره:09335351573


    -------------------------------------
    فراخوان
    ازکلیه تولید کنندگان نهال مثمر غیر مثمر جهت همکاری در زمینه خرید تولیدات دعوت به عمل می آید
    09159157465
    ----------------------------------
    ارسال نهال به تمامی نقاط کشور
    کانال تلگرام نهالستان telegram.me/irantree
    مدیر وبلاگ : مدیر سایت

    آخرین پست ها

    جستجو

    نویسندگان